The Botanist: De ziel van Islay

Een drank die de ziel van Islay, Schotland ademt; veel mensen zullen hierbij meteen aan de zwaar gerookte whisky’s denken waar dit Schotse eiland wereldwijd om bekend staat. Wat is er echter kenmerkender voor een eiland dan de natuurlijke begroeiing die daar thuis is? The Botanist Gin viert deze flora en fauna in een prachtig product van 100% lokale ingrediënten.

Bruichladdich Distillery

Islay is de thuisbasis voor een negental distilleerderijen die voornamelijk bekend staan om hun kenmerkend rokerige whisky; de meeste producten die deze distilleerderijen maken worden gemaakt van mout die op lokaal gestoken turf gerookt wordt, waardoor de typische ziltige en jodiumachtige smaak ontstaat die liefhebbers wereldwijd weet te bekoren. Één van die distilleerderijen is de Bruichladdich Distillery, gebouwd in 1881 en gelegen bij de oude havenplaats Port Charlotte. Door de sterk dalende verkopen in de whiskymarkt werd deze distilleerderij in 1994 gesloten, nét voor de zogeheten ‘Whisky Boom’ van de 21e eeuw. Een groep liefhebbende investeerders zorgden er in 2001 voor dat de productie weer hervat kon worden met de originele Victoriaanse machines voor een authentieke productie en een prachtige ambiance. In de distilleerderij worden 3 unieke whiskymerken geproduceerd (Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore) en sinds een paar jaar ook The Botanist Gin.

De kunst van de plantenkundige

De bijnaam van Bruichladdich is “Progressive Hebridean Distillers”, een progressiviteit die zich onder andere uit in complete transparantie naar de handelaars en de uiteindelijke drinkers. De 22 verschillende inheemse kruiden van het eiland Islay die in The Botanist Gin verwerkt worden zijn dan ook keurig af te lezen van de prachtig ontworpen fles. Deze aandacht voor het belang van terroir in gedistilleerde dranken is enerzijds modern, maar anderzijds een terugblik naar de tijd dat distilleerders moesten werken met wat er lokaal voorhanden was. James Donaldson is de plantenkundige die gedurende het jaar verantwoordelijk is voor een betrouwbare en duurzame aanvoer van dit complexe kruidenmelange, voortdurend zoekende naar het beste moment om soms kort bloeiende kruiden te oogsten en van welke plek op het eiland om nieuwe aanwas te garanderen.

Ugly Betty

Als de kruiden eenmaal verzameld zijn is Adam Hannett aan de beurt, de Master Distiller in het Bruichladdich complex. Hij begint door de 9 ‘core botanicals’ te laten weken in een warm bad van neutrale alcohol en kraakhelder bronwater, gewonnen van het Octomore landgoed waar ook veel van hun gerookte gerst verbouwd wordt. Als deze smaken goed zijn ingetrokken wordt een grote buidel met de resterende kruiden in de originele Victoriaanse pot still gehangen, Ugly Betty genaamd, waarna er op een bijzonder traag tempo gedistilleerd wordt. Door de distillatie uit te rekken over ruim 7 uur is het eindproduct niet alleen chemisch gezien zeer goed, de smaak is ook nog eens ongelofelijk zacht en gebalanceerd.

Botanical Cocktails

The Botanist Gin leent zich als toppunt van botanisch meesterschap ook voor heerlijke cocktails met botanicals. Een absolute topper is de Chamomile Collins, die maak je als volgt:

Vul een tumblerglas met ijs, en schenk hier 50ml van The Botanist Gin in. Voeg 25ml vers citroensap toe, en 15ml siroop van kamille. Aftoppen met bruiswater en dan hoef je alleen nog maar te genieten.