Loopuyt Gin

Schiedam mag dan geen wereldstad zijn, maar het is op zijn minst op één vlak de place to be; hier wordt namelijk al eeuwen de beste jenever van de wereld gestookt, een van Nederlands specialiteiten op het gebied van alcoholische dranken. De drank op basis van moutwijn heeft door de jaren heen hoge pieken en diepe dalen gekend, maar een aantal stokerijen houdt al sinds de 18e eeuw hun hoofd boven water. De Loopuyt Distilleerderij te Schiedam ontstond al in 1772 en is in 2013 omgedoopt tot P Loopuyt & Co, een bedrijf met een duidelijke missie: de ontwikkeling van een zo authentiek mogelijke Dry Gin.

Gin of jenever

Ineens gaat het niet meer over jenever maar gin? Dat is een stukje Brits chauvinisme met eerst taalkundige en daarna smaak-technische gevolgen. Toen in de 17e eeuw de Engelse koning Willem III jenever (destijds als ‘genever’ gespeld) introduceerde in Engeland was de verbastering naar ‘gin’ snel gemaakt, hoewel het product toen nog precies hetzelfde was. Sindsdien zijn de jenever en gin langzaam verder uit elkaar geraakt wat de productie aangaat. Gin en jenever zijn namelijk voor een belangrijk deel hetzelfde, ze bestaan allebei uit aangelengde alcohol en ze bevatten allebei hoe dan ook jeneverbes. De oorsprong van de alcohol is het eerste verschil, die is namelijk bij jenever 100% verkregen uit graan (de moutwijn) terwijl er voor gin een neutrale alcohol gebruikt wordt. Daarnaast is de tendens bij gin om een complex aromatisch recept met veel verschillende botanische kruiden te gebruiken, terwijl bij jenever voornamelijk de smaken van jeneverbes en moutwijn in de voorgrond staan.

P Loopuyt & Co

De jenever van de Loopuyt Distilleerderij was in de 18e eeuw een heus wereldproduct, maar jenever heeft door de jaren heen flink onder druk gestaan. De distilleerderij heeft de moeilijke jaren onder andere overleefd doordat Jan Loopuyt in de late 19e eeuw ook als bankier werkzaam was; in 1910 kwam het zelfs zo ver dat de Rotterdamse Bank zich vestigde in het oude woonhuis van de familie Loopuyt.

Sinds 2013 is de distilleerdij omgedoopt tot P Loopuyt & Co onder leiding van Jan van Stigt Thans, eigenaar van een succesvol assurantiekantoor maar daarnaast een ongeremd creatieve ondernemer. Samen met Master Distiller Jaco van der Leun zijn er inmiddels 3 prachtige gins ontstaan, en 2 premium mixers voor de beste Loopuyt cocktails. Naast dat er geweldige gins geproduceerd worden heeft Loopuyt ook een authentieke ‘speakeasy’ bar waar voorheen de nodige zwarte handel werd bedreven, deze kan je enkel bezoeken wanneer de houten munt op je Loopuyt kurk een geheime uitnodigingscode bevat.

Loopuyt Dry Gin

Een twaalftal botanische kruiden zijn verantwoordelijk voor de eigenzinnige Loopuyt Dry Gin, welke allemaal afzonderlijk worden gedistilleerd. Vervolgens worden volgens het strikt geheime recept al deze distillaten met neutrale alcohol en loepzuiver water vermengd, en is een kraakheldere dry gin het resultaat. De smaak is een fijne balans tussen fruitig en kruidig met een subtiel houtachtig randje.

Loopuyt Virgin 0%

Een goede zet van Loopuyt was om op de Nederlandse alcoholvrije trend in te spelen, hun Virgin is namelijk een zeer hoogwaardig product wat zich moeiteloos kan meten met de normale Loopuyt Dry Gin. De botanicals zijn identiek aan de Dry Gin maar in de bereiding worden alcoholdistillaten vervangen door distillaten met alleen water. De Virgin 0% is zeer rijk aan citrusaroma, afgewisseld met wat aroma’s van bessen en kruiden.

Loopuyt Tonic & Ginger Beer

Gin leent zich als geen andere drank voor een frisse cocktail, dus een bijpassende Loopuyt Tonic kon niet lang uitblijven. Al in 2014 werd deze Loopuyt Tonic speciaal voor de Loopuyt Gin & Tonics ontwikkeld. Niet veel later volgde ook de Loopuyt Ginger Beer, net als de Tonic een ideale combi met zowel de Dry Gin als de Virgin doordat de florale en fruitige smaken van de Gin worden versterkt. Schenk ze samen in een vol glas met ijs, garneer naar smaak en het feest kan beginnen.